25 oktober – Vi ställer in

Kort story: Oktoberfesten på lördag är inställd pga för få anmälningar. Följ Föra Trädgård på sociala medier så ser du när något händer nästa gång!

Jättelång story:

2011 hade jag återhämtat mig hjälpligt efter en massiv utmattning skapad av ett omöjligt och gränslöst jobb på Borgholms Slott.

–Ja, det var mitt fel också, jag var ung och idealistisk och det ältade jag i många år ända tills jag faktiskt fattade att det kanske inte bara var mitt fel utan att förutsättningarna att utföra uppdraget inte fanns då. Nu verkar det funka där och det är jag väldigt glad för!

Jag läkte långsamt med hjälp av min trädgård på fritiden, men när jag skulle börja jobba igen hamnade jag ganska snart mitt i turbulensen som skapades när Ölands Skördefest morfade in i sin nuvarande form. Det var mycket drama och lovades saker till höger och vänster. Till slut ville jag bara sköta mig själv och hålla på med min trädgård.

Då startade jag företaget Föra Trädgård som jag hade tänkt skulle utvecklas till ett besöksmål och mötesplats med kurser och workshops, konserter, plantförsäljning, trädgårdsbutik och café. – Hur jag skulle hinna allt hade jag dock ingen riktig plan för. Eller hur jag skulle kunna investera i lokaler, tillstånd, skyltar, hemsidor med mera. Det blev lite svårare än jag hade föreställt mig.

Under åren har jag nog provat mig igenom alla delar av min ursprungliga marknadsplan, med ständigt stöd och praktiska insatser från min käraste vän och make och mina oerhört kompetenta barn. En del har gått bättre och annat sämre, men inget har varit tillräckligt för att försörja mig, ännu mindre oss.

Efter att ha haft trädgården öppen i nästan tio år började vi ledsna. Det var så mycket jobb och gav visserligen mycket kontakt med trevliga besökare men inte tillräckligt med klirr i kassan i förhållande till arbetsinsatsen. Och kropparna var slitna. Det behövde bli enklare och framförallt mindre svinn. Jag fick ofta slänga eller ge bort produkter efter att säsongen var slut. Jag ville också hitta tillbaka till min odlarglädje som kommit i skymundan av alla måsten.

Under åren har visserligen andra verksamhetsgrenar växt ut på mitt företagsträd, du känner kanske till att både jag och Jörgen är Ölandsguider? Jag planerar och genomför turer med bussar som kommer från hela Norden.

I framsätet med mikrofonen i handen trivs jag som fisken i vattnet. Det är så roligt att visa upp Ölands alla speciella ställen, den svindlande vackra naturen, alla spännande historiska platser och träffa engagerade entreprenörer. På kuppen har jag lärt mig ännu mer om denna vackra ö och jag berättar gärna om både förr och nu, udda och vanligt. Att träffa mindre grupper, familjer och hemvändare och visa och berätta för dem är också väldigt givande och roligt. Under pandemin började jag också med vandringar och det gav ännu en dimension till det hela genom närkontakten med naturen.

2019 utbildade jag mig till MediYogalärare, mest för att jag själv hade så ont i kroppen och alltid var stressad inuti, nåt som ingenting hade rått på dittills. Den här gången funkade det, jag blev både smidigare, smärtfriare och lugnare! I utbildningen ingick att man skulle undervisa och på den vägen är det. Den gamla slöjdsalen är nu min yogastudio och jag har en härlig grupp kvinnor som kommer och yogar regelbundet med mig. Jag har också kurser i andra metoder och ett behandlingsrum för att kunna ge behandlingar.

Som bekant bor vi i Föras gamla storskola intill kyrkan i Föra by och vi har ju gott om plats. Under de 22 år vi har bott här har vi haft ett antal härliga privata fester och tillställningar i vår stora skolsal.

2019 fick vi idén att vrida på trädgårdsverksamheten och ersätta de allmänna öppettiderna med små kulturevenemang med föranmälan några gånger om året. Det skulle vara hemtrevligt och personligt, som på våra privata fester. Vi ville ha programmen mest under vinterhalvåret då det inte händer så mycket annat på norra Öland. Vi har ju inte så stor plats så publikunderlaget borde räcka, tänkte vi.

Vi döpte programformen till Mat, Prat och Musik och hann med två fullsatta kvällar innan pandemin slog till. 2020 och 2021 hade vi sju trädgårdskonserter med lokala artister och följde alla restriktioner för att kunna genomföra dem. Det var superlyckat och funkade med hjälp av familj och goda vänner. Tack till er – ni vet vilka ni är!

I somras insåg vi konkurrensen i god tid, vi hade ingen chans mot hundratals stora konserter så vi tog en ledig sommar. Den första på mycket länge. Det ledde till att huset och flaggstången m m fick mer uppmärksamhet och vi kunde ta hand om familjeangelägenheter utan att gå i bitar.

I höst och vinter skulle vi då äntligen slå på en lite större trumma och ordna bland annat en Oktoberfest i Föragården, där det får plats lite fler människor.

Vi tyckte det var en rolig idé och kopplade den till Öland och vårt favoritintresse historia genom att bjuda in Årets Ölänning Jan-Henrik Fallgren och Kackelstugans Gunnar Aldestam att prata om öl förr och nu. Bygdens stjärnor Fyye från Fööe skulle leda allsång med öltema och spela lite eget till det, när Jörgen kunde gå upp på scenen efter att ha varit värd under kvällen. Till detta huvudsakligen bratwurst, surkål, apfelstrudel och öl.

Men blev alldeles fel. Intresset fanns men bokningarna uteblev. Det är nu, några dagar innan det skulle hända, så få att det inte hjälper att vänta in eventuella eftersläntrare heller. Vi behöver ha några dagar att fixa allt så i går tog vi tyvärr beslutet att ställa in.

Det finns förmodligen massor av orsaker till att det inte funkade, sen och fel marknadsföring, inflation, krig, el- och bränslepriser, reslust, älgjakt och spökvandring, ölhat eller vad det nu kan vara. Det är som det är med det.

Vi är lite nedslagna nu förstås, men vi reser oss sannolikt snart igen och kanske återkommer vi med nya påhitt längre fram, redan i advent, eller efter nyår.

Eller så blir det nåt helt annat igen, vem vet vilka nya grenar som tar sats och växer ut på Föra Trädgårds träd? Vilka nya möjligheter är tillgängliga?

Följ Föra Trädgård på sociala medier så ser du när något händer igen!

Ha en fin höst och glöm inte att man får kramas nu!

Annica & Jörgen Hedman

Kan vara en bild av dryck och text
Föra Trädgård Öland  · Vår variant på Oktoberfest i Föragården i Föra by innehåller både ölhistoria, öländskt hantverksöl och rustik mat. Årets Ölänning Jan-Henrik Fallgren och Kackelstugans skapare Gunnar Aldestam berättar om öl förr och nu följt av lokala Fyye från Fööe som leder allsång och spelar sina egna låtar. Entré 250 kr. Mat, öl och vin finns att köpa, meny med bl a bratwurst, surkål och apfelstrudel får du när du anmäler dig