Sommar’n kom faktiskt..

Länkar till aktuella program finns längst ner i inlägget.

Inför sommarsäsongen i år hade jag gjort en storslagen, och ändå realistisk, plan för verksamheten i Föra Trädgård. Kulturprogrammen i salen under våren skulle avlösas av sommarpubkvällar och en större festival med öländska band i slutet av juli och sen övergå i fler programkvällar inne under hösten och vintern. Yogan med sina tre terminer passade in i planen och även trädgården skulle få samsas om våren med guidade bussturer på Öland. Jag har aldrig haft fler och tidigare turer bokade än inför 2020.

Ja och vi vet ju hur det gick. Den uppåtgående solen störtade ner som en viss pannkaka. Guidningarna avbokades en efter en, liksom andra uthyrningar av hus och trädgård. Yogaeleverna glesnade alltmedan rekommendationer och restriktioner duggade tätt. Förutsättningarna förändrades varje dag.

Först blev jag triggad av det. Jag tänkte att jag kan göra yoga online, virtuella guideturer och kanske kurser i trädgårdsskötsel också! Jag hade visserligen trott att detta skulle bli året då det vände efter att i många år ha vridit och vänt och förändrat verksamheten för att passa mig och ge inkomster som skulle kunna betala mig en liten lön. Det såg faktiskt ut att hända, pre Corona. Så jag inventerade alla mina digitala kunskaper, alla kurser jag tagit, alla system jag lärt mig, min utrustning, för att ge mig ut på den oändliga möjligheternas ocean som heter internet.

Då kom den här vårens verklighet ikapp och jag tappade sugen alldeles. Den här förnicklade pandemin såg ju faktiskt ut att vara en målstyrd robot mot allt jag byggt för att stötta grundidén med företaget Föra Trädgård.

Hallå där, vilken intressant tanke…vilken var grundidén egentligen? När jag backar bandet och tänker efter var den underliggande idén bara att jag skulle få vara i trädgården och skapa mitt paradis, utan så mycket yttre störningar. Gärna gäster, men utan krav och nedsättande kommentarer. Intressanta åsikter och slutsatser från en slutkörd, kravallergisk slottschef med social överdos för nästan två decennier sen. Är det något att bygga en framtid på 2020?

Nu kan jag se att allt jag byggt upp, och delvis raserat igen, bl a trädgårdsbutiken och caféet, diverse desperata försök med mlm-försäljning, verksamhet för personlig utveckling och annat har varit sekundärt allt kom till för att skapa möjligheten att stanna tillvaron, lugna ner mig och bara vara. Har inte gått jättebra…

Och nu, när jag tyckte jag fått ihop en rimligare bukett av saker jag tycker om att göra så var det alltså pandemin som sköt både guidningar, uthyrningar, öppethållande, program och yoga i sank med ett skott. Hela grunden skakade.

Hur skulle jag hantera det? Jag fick ett utmattningsåterfall, nästan 16 år efter förra resan. Plötsligt kunde jag inte sova, gick som i ett töcken, var stressad hela tiden, med hjärtat och gråten i halsgropen hela tiden. Min doktor förstod och sjukskrev. Förnedringskassan avslog. Jag har ju ett företag, men har inte tagit ut lön regelbundet de senaste sex månaderna så då spelar det ingen roll hur mycket jag har jobbat. Varken då eller nån gång under de senaste nio åren. Panik. Inte för pengarna egentligen (har ju ändå inte haft så mycket till lön) utan för det uteblivna erkännandet av att jag hade rätt att inte orka. Mitt värde. Att vara utan skyddsnät. Ännu en intressant tankeknut att nysta i…

Så småningom resignerade jag. Jaja, det har ju gått hittills så det går väl nu också. Vänta och se vad som händer. Yoga och sov så mycket det går under tiden. Läs inspirerande böcker. Gör inga planer just nu.

Jag är inte så förmäten så jag tror att Coronan kom för att sänka mig, men jag tror att man får vad man ber om och att det är viktigt att vara väldigt tydlig med VAD man ber om EGENTLIGEN. För jag ser ju att grundidén med trädgården ovan inte riktigt är förenlig med affärsverksamhet. Och jag bad om en vacker trädgård där jag kunde finna ro, inte en succébusiness.

Nu är jag på banan igen, efter att ha vänt och vridit på det mesta med hjälp av frågor som: Vad vill jag? Vad kan jag göra för att nå dit på ett enkelt och roligt sätt? Vad är roligt? Vad är enkelt? Vad är viktigt?

Jag vill göra evenemang där folk kan få bli förundrade och underhållna, äta och dricka gott. Jag vill sprida yogans välgörande energi och se den effekt den har i människors liv. Jag vill fortsätta berätta om Öland, denna fantastiska och förunderliga ö, denna lilla skärva av kalksten som tycks glömmas av alla och samtidigt älskas av alla och som har så mycket varierande natur och så lång historia, för att inte tala om de galna historierna och skrönorna som frodas här. Det vill jag just nu.

Så nu har jag har registrerat köket som livsmedelsanläggning, trädgården som primärproducent av grönsaker, frukt och bär och ansökt om serveringstillstånd av alkohol. Sommarens program blir av, lite förändrat men ändå. Guidningar kan man beställa privat, vart som helst på ön faktiskt, och coronasäkert. Och yogan har satt igång i både Borgholm och hemma i trädgården. Till hösten får vi se hur det fortsätter.

Varmt välkommen!

Här hittar du vad som planeras i trädgården. Bokat besök 50.-/pp. Fika som tillval. Sommarkvällar fredagarna 24 och 31 juli, med bl a Fyye från Fööe som har en ny skiva på gång och en Bluesafton den 7 augusti. Vi är ute i trädgården, tar max 50 pers, har mat och dryck med bordsservering. Bindande anmälan till 070-606 39 64

Här hittar du allt om MediYoga i Föra och Borgholm i sommar. Klippkort 600.-/6ggr, drop in 125.-

Här hittar du förslag på guidade Ölandsturer som du kan boka som privatperson. 500 kr/timme för 1-15 personer, i bilar, eller på promenad.